Programok

Régészeti játszótér és leletsimogató – nem csak fiataloknak

info heading

info content

ELTE BTK Régészettudományi Intézet - Budapest

1088 Budapest, Múzeum körút 4/B

+36-30/979-55-20

http://regeszet.elte.hu/

ELTE BTK Trefort-kert 1088 Budapest, Múzeum körút 4

2016.05.28 10.00–16.00 (folyamatos)

0–100 éves korig

El tudod képzelni, milyen sokféle eszközre van szükség egy régészeti ásatás során és azt milyen körülményesen kell bepakolni egy terepjáróba? Most kipróbálhatod, de talicskát is tolhatsz, versenyezve a többiekkel. A mini-ásatáson megtudhatod, milyen kincseket rejt egy sír mélye. Készíthetsz fémből tárgymásolatot, tervezhetsz ruhakiegészítőt. Biztosan tudod, merre van észak? Kiismered magad a rejtélyes Trefort-kertben? Ha igen, akkor indulhat a kincskeresés, melynek végén jutalom vár!

Az előadásokkal párhuzamosan munkatársaink vezetésével az egyetemen folyó műhelymunkába is betekintést lehet nyerni.
Tarbay János Gábor bronzkori fegyverek és eszközök, Fülöp Kristóf kerámiaedények példáján mutatja be, hogy egy-egy tárgy az őskori világ milyen mélységeibe adhat bepillantást. Mikroszkóp és nagyító segítségével meg lehet keresni a bronzkori sarlókon az egykori használat nyomait, megismerkedhetünk a bronzfegyverek készítésének fogásaival, a bronzkori kerámiaedények pedig a halotti rituálék titokzatos módozatairól mesélnek.
Sey Nikoletta a római kor világába kalauzolja a vendégeinket. Segítségével a látogatók hétköznapi használati tárgyakat, kozmetikai eszközöket, kulcsokat, bronzból és csontból készült ruházati díszeket és kerámiaedényeket vehetnek kézbe és megismerhetik használatukat is.

A folyamatosan zajló foglalkozásokon lehetőség lesz az eredeti tárgyak megtapogatására is és természetesen kérdezni is lehet a kutatókat.
Programvezetők: Péró Krisztina, Fülöp Kristóf, Sey Nikoletta, Tarbay Gábor